CRISTINA SUÑER i TORMO i JOAN JOSEP GARCIA i TEROL, regidors de BLOC – Compromís a l’Ajuntament de  Xàtiva, d’acord amb l’article 97 del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, presenten davant del Ple de l’Ajuntament de Xàtiva, per a la seua discussió i aprovació, la següent:

MOCIÓ ‘BANC D’ALIMENTS’

 

El nombre de famílies que viuen per sota del llindar de la pobresa, segons l’últim informe de Càritas, arriba ja a tocar el 24% del total de les llars a l’Estat Espanyol. Això vol dir que aquestes famílies viuen amb menys de 627 € al mes. A més, el 36% del total de les famílies valencianes, segons dades de l’INE, no tenen capacitat econòmica per tal d’afrontar despeses imprevistes, com ara la reparació d’electrodomèstics o activitats extraescolars per als seus fills.

 

Actualment, i segons informa UNICEF, el nombre d’infants afectats per aquesta situació de pobresa, puja a 2,2 milions, dels qual un 13,7%, viuen en famílies que s’aproximen a uns nivell de pobresa crònica. Aquesta xifra ha elevat en pocs anys fins al 26% de la població infantil total, front als Països nòrdics y els Països Baixos que tenen les taxes més baixes de pobresa infantil relativa, al voltant del 7%. Austràlia, Canadà, Nova Zelanda i el Regne Unit tenen taxes d’entre un 10% i un 15%, mentre que poc més del 20% de los xiquets de Romania y els Estats Units viuen en situació de pobresa relativa. Segons estadístiques publicades per la Unió Europea, l’Estat Espanyol és el territori europeu on més ha augmentat la pobresa, representant el 10,7% del total de la UE.

 

Una de les paradoxes amb les quals ens trobem, és veure com moltes de les superfícies comercials dedicades l’alimentació, llencen als contenidors tones d’aliments encara aptes per al consum, mentre centenars de milers de famílies tenen dificultats per arribar a final de mes.

 

La brutalitat de les dades obliga a les administracions públiques a fer front a aquesta situació amb tots els elements que es tinguen a les mans.

 

 

Es per tot açò que proposem al Ple de l’Ajuntament l’adopció dels següents:

 

ACORDS

  1. El Ple de l’Ajuntament de Xàtiva acorda sol·licitar al Consell de la Generalitat Valenciana, l’aprovació amb caràcter urgent, d’una normativa que prohibisca la desfeta sistemàtica d’aliments en bon estat per part del comerç d’aliments, parant especial atenció a les grans superfícies i cadenes comercials.

 

  1. El Ple de l’Ajuntament de Xàtiva acorda la creació immediata d’un banc d’aliments, que serà gestionat pel propi personal de l’Ajuntament amb coordinació amb el Consell Municipal d’Acció i Emergència Social.

 

  1. El Ple de l’Ajuntament de  Xàtiva sol·licita a l’alcaldia la celebració d’un conveni amb les superfícies comercials dedicades al sector de l’alimentació, on s’establisquen els mecanismes necessaris per tal que els aliments, encara aptes per al consum, sobrants dels mercats, supermercats i hipermercats, puguen ser recollits i distribuïts a través dels bancs d’aliments contemplats en el punt anterior

 

 

 

 

Xàtiva, a 31 d’agost de 2012

 

 

 

 

 

Cristina Suñer i Tormo                                                                                   Joan Josep Garcia i Terol

Portaveu                                                                                                                                    Portaveu Adjunt

Grup Municipal BLOC-Compromís                                    Grup Municipal BLOC-Compromís

 

 

 

 

 

SR. ALCALDE PRESIDENT DE L’AJUNTAMENT DE XÀTIVA