Suñer: “és l’hora de donar un pas més endavant en la democratització de les nostres institucions i fer-les verdaderament participatives”

Xàtiva, 23 de gener de 2014

El grup municipal de COMPROMÍS a l’Ajuntament de Xàtiva ha presentat una proposta, que serà debatuda en el pròxim ple de febrer, que demana la creació d’un reglament de participació ciutadana. Aquest reglament hauria d’incloure diversos mecanismes de participació com la celebració de consultes ciutadanes i les audiències públiques i es regular el dret a la informació i a la intervenció en els plens de l’Ajuntament.

La portaveu de Compromís a l’Ajuntament, Cristina Suñer, ha declarat que “és l’hora de donar un pas més endavant en la democratització de les nostres institucions, obrir-les a la ciutadania i fer-les verdaderament participatives de forma que les ciutadanes i ciutadans puguen decidir directament sobre assumptes que els afecten directament.”

En la proposta, respecte a la consulta ciutadana, s’argumenta que ‘pot tindre sentit en la decisió de grans projectes que afecten a la ciutat, o projectes que afecten a algun barri concret. No té sentit realitzar un projecte en un barri quan la major part dels seus habitants no hi estan d’acord, com ha passat últimament en el barri de Gamonal, Burgos. En la nostra ciutat vam tindre un exemple recent amb el tancament al trànsit del nucli històric, que va crear una polèmica que va obligar l’equip de govern a canviar els seus plans inicials. Moltes d’aquestes decisions tindrien una solució clara si hi haguera un reglament que permetera escoltar la veu de la ciutadania regulant totes les vies possibles i garantint democràticament que el resultat reflectira la voluntat de la ciutadania.’

Des de COMPROMÍS consideren que el govern de la nostra ciutat ha de ser capaç d’adaptar-se a les noves circumstàncies socials. Fer reals els instruments que permeten convertir en normalitat la participació dels moviments socials que vullguen exposar idees, canvis, reclamacions, problemes i projectes que van sorgint del dia a dia de la ciutat de Xàtiva. I recorden que països amb reconeguda solvència i crèdit democràtic com Suïssa ho tenen incorporat en el seu dia a dia d’acció de govern. La política municipal no ha de tindre por a que la ciutadania s’implique en la governabilitat de la ciutat. “El vot municipal cada quatre anys no és un xec en blanc que permeta qualsevol tipus d’acció política. Cal donar un millor i més ampli espai participatiu a la ciutadania,” ha sentenciat Suñer.