Felipe VI – Article de Joanjo Garcia

Article publicat a l’Informador el dissabte 14 de juny de 2014

Ara fa 307 anys, Xàtiva era cremada per les tropes de Felip d’Anjou, que després li canviaria el nom pel de Nueva Colonia de San Felipe,completaria la conquesta del Regne de València i derogaria els seus Furs pel decret de Nova Planta, eliminant les nostres lleis, relegant la nostra llengua i eliminant la personalitat del Regne de València. Fins aleshores, per tant, tots els reis ho havien sigut també de València a més de Castella i Aragó, i ara passaven a ser només d’Espanya, però amb les lleis i les tradicions de Castella. Per això podem dir amb fonament que les valencianes i valencians no tenim rei, el nostre últim rei va ser Carles d’Àustria, que va jurar els nostres furs i es va comprometre a respectar les nostres lleis.

El 14 d’abril de 1931 es va proclamar la Segona República Espanyola, que va suposar la fi del regnat dels Borbons a Espanya, doncs després del colp d’estat i la posterior Guerra Civil, es va produir la dictadura del General Franco. A la seua mort, Franco va deixar la el títol de Cap de l’Estat a Juan Carlos de Borbón a títol de rei, pretenent una continuació de la dinastia borbònica, amb un salt de 46 anys i botant-se el fill de l’últim rei, Juan de Borbón. Aquest rei va saber adaptar-se a les demandes de la ciutadania i va ser procliu a una democratització de l’Estat, però assegurant-se el seu regnat, i incloent en el ‘paquet democràtic’ la monarquia, que els qui van votar la Constitució (entre els quals jo no em trobe, tenia 10 anys) van haver d’acceptar.

Les valencianes i valencians fa, per tant, més de 300 anys, que no tenim rei, que no hem pogut triar entre aquesta forma de govern o una altra, que no hem pogut decidir quina és la vinculació que volem del nostre antic regne, conquistat amb les armes (i a Xàtiva en som testimonis) amb la resta de pobles i nacions de l’Estat espanyol. I ara, amb l’abdicació de Juan Carlos ens volen posar apressa i corrents un altre rei sense deixar-nos decidir a la ciutadania quin és l’estat que volem. I a més ho volen fer el mateix dia que el seu avantpassat va cremar Xàtiva. La ‘Transición ejemplar’ ens va deixar moltes coses pendents, i algú no vol que s’aclarisquen. Les valencianes i valencians ja som adults per a triar el que volem. O sinó, què és una democràcia sinó escoltar la veu del poble? Perquè no podem parlar?

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *