El passat divendres la nostra companya i regidora de Medi Ambient, Pilar Gimeno, es va reunir amb el secretari  autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira. Aquest encontre, al qual també van assistir l’alcalde de Manuel i l’alcaldessa La Pobla Llarga ha servit per marcar un full de ruta que propicie l’execució de la Via Verda, un vial que comunique els tres pobles i dote d’una gran zona verda i d’oci aquestes poblacions.

Els tres ajuntaments implicats en el projecte han arrancat a la Conselleria d’Infraestructures el compromís que siga aquesta qui s’encarregue del disseny i execució de la Via Verda. De fet, Boira ha manifestat el seu interés en la iniciativa i ha destacat la importància de dur endavant projectes mediambientals com aquest que promouen la mobilitat sostenible i vertebració del territori.

En l’ordre de prioritats,  s’han compromés a establir de manera imminent contacte amb ADIF, propietària dels terrenys per on discorreria el traçat, per demanar-li la cessió gratuïta del sòl.

“ADIF, vol que cada ajuntament pague un cànon per l’ús dels terrenys però nosaltres creiem que no és just. D’una banda, hi ha antecedents de municipis que gestionen els terrenys de manera grauïta i, d’altra, és intolerable que exigisquen que paguem quan ells no fan un manteniment apropiat”, ha dit Pilar Gimeno. Segons la regidora, l’empresa no manté l’antic traçat de rodalies i no protegeix la infraestructura. “Entre Xàtiva i Manuel hi ha dos ponts que no tenen baranes i els falten travesses. A més, no están tancats, el que constitueix un perill. Nosaltres volem arreglar-ho i donar-li un ús però no ens poden cobrar per voler fer-ho”.

Pilar Gimeno compromis

La Via Verda utilitzaria els terrenys en desús de l’antiga línia de rodalies de RENFE per connectar els termes de Xàtiva, Manuel i La Pobla Llarga i els paratges naturals de la Cova Negra, les Salines i la Serratella. Este traçat té 11 quilòmetres dels quals la meitat transcorren pel terme de Xàtiva.

Per a nosaltres aquesta Via és una de les prioritats plantejades al nostre programa electoral però encara volem anar més enllà i, com diu la nostra companya Pilar, plantejar-nos que “aquesta via alternativa, ecològica i d’oci podria ser l’inici d’un projecte més ambiciós que connectara Xàtiva, cap a l’est, amb la mar a través de la unió amb la via verda de Tavernes i , cap a l’oest, amb La Font de la Figuera mitjançant un carril bici”.