El retorn del diputat Villanueva

Article d’Eli Oviedo (militant de Compromís per Xàtiva) publicat a Levante EMV (22/06/2016)

El 19 de juny de 1707, el Borbó que hui passa els dies mirant al terra del nostre museu va ordenar arruïnar i extingir la memòria de Xàtiva. Va utilitzar el foc i la flama però també les lleis i les polítiques per esborrar dels mapes i els documents les referències a Xàtiva. Per ordre i gràcia de Felip V, la segona ciutat del Regne passava a anomenar-se Nueva Colonia de San Felipe. Sense dubte, una decisió que posa de manifest la necessitat d’autoestima del monarca i l’odi que li provocava l’heroica resistència que havíem ofert.

Van ser necessaris 100 llargs i tediosos anys per que “Xàtiva” tornara a aparèixer als papers oficialment. La recuperació del nostre nom va arribar l’any 1811, durant les Corts de Cadis, de la mà i la voluntat del diputat xativí Llorenç Villanueva. Mentre la flota napoleònica bombardejava la ciutat andalusa, Villanueva treballava de manera incansable per a que l’ignominiós nom de San Felipe fóra substituït pel legítim de Xàtiva. Per als diputats d’eixes Corts es tractava d’un gest simbòlic. Per a la gent de la ciutat, la d’aleshores i la d’ara, eixe gest significà la restitució de la dignitat i l’orgull de ser xativí o xativina.

Hui en dia, si haguérem d’elegir a una figura equivalent a la del diputat Villanueva seria, sense cap dubte, la de Joan Baldoví. Durant els darrers cinc anys, el diputat de Compromís ha sigut qui ha defensat allà a Madrid la dignitat de la seua gent: el poble valencià. Ho ha fet amb valentia i amb perseverança. Ha caminat per un terreny esquerp i hostil en el qual, sovint, tenia la partida perduda davant majories absolutes irreflexives i intolerants.

En un parlament acostumat a les veus de bascos, catalans i gallecs reclamant el que es seu ara tornem a tindre un “Villanueva” que defensa amb la mateixa força i afany els interessos del seu poble. Un poble que no vol ser millor que el basc, el català o el gallec però tampoc pitjor.

El 26J, tenim un altra oportunitat per tornar a reescriure la nostra història. Un camí que vam iniciar el passat 20D. A les eleccions de desembre aconseguirem que tres nous “Villanuevas” es sumaren a Baldoví. Marta Sorlí, Enric Bataller i Ignasi Candela han treballat de valent durant estos mesos, i tenen forces i ganes per a continuar fent-ho. No malbaratem l’oportunitat.

La presència del poble valencià al Congrés ja és un fet que no té marxa enrere. El repte d’aquestes eleccions és augmentar més encara el nombre dels nostres “Villanuevas”, consolidar-nos com a grup polític i ser clau a l’hora de formar govern. Un govern, per suposat, que tinga com a prioritat rescatar a les persones i que treballe “a la valenciana”.

Per primera vegada, les valencianes i els valencians, tenim l’oportunitat de ser determinants, d’aconseguir que les nostres paraules no siguen ignorades i que se’ns escolte. El millor és saber que comptem amb el suport de persones com tu. Perquè tu, com el diputat Villanueva i el diputat Baldoví, t’estimes esta terra.

Arxivat en: Cultura i Educació, Economia i Ocupació, Nacional

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *