Des de fa uns anys, comença a ser habitual trobar restes d’ou, farina o pintura embrutant els carrers de moltes localitats, inclosa Xàtiva, després de la Nit d’Ànimes. I és que el llançament d’aquestos productes és una moda que s’ha instaurat junt amb la celebració de l’americana festa de Halloween. Un costum que està arrelant amb força en la nostra societat i que ha desplaçat quasi per complet les tradicionals vetllades de recolliment en record dels difunts. Cada vegada hi ha més xiquets i joves que acostumen a disfressar-se de personatges terrorífics i eixir al carrer per demanar llepolies, tot picant les portes. Però sembla ser que aquesta tradició va de la mà amb el llançament d’ous contra les cases d’aquells que no els han donat els dolços esperats (i qui diu cases, diu cotxes, voreres, persones…). Una absurda diversió per a uns quants que genera gran malestar en la resta de veïns.

El fet de tirar ous contra el terra, una façana o un vehicle estacionat a la via pública, a primer cop d’ull, pot resultar fins i tot innocent ja que els ous es trenquen en topar contra una superfície més dura i no fan més que embrutar-la. Però la veritat és que aquestes accions suposen un greu problema que pot tenir unes conseqüències econòmiques i de salubritat importants. Les restes d’ou a les voreres o façanes, si no es netegen al mateix moment, deixen una marca per a tota la vida i, el pitjor de tot és que, en la majoria dels cassos, les asseguradores se’n desentenen. Per no parlar de la mala olor que desprenen en assecar-se o la proliferació de bacteris. Tampoc no se’n van de les carrosseries dels cotxes en rentar-los, raspallar-los, utilitzar productes especials ni polir-los. L’única solució és pintar el cotxe, i això, les asseguradores tampoc no acostumen a cobrir-ho.

Algunes localitats valencianes han muntat dispositius per evitar aquesta guerra d’ous, i alguns grups de joves han hagut de pagar multes de fins a 1,500€ per infraccions a les ordenances municipals.

Des del departament de Gestió de Residus i Neteja Viària, m’agradaria fer una crida a la ciutadania, especialment als més joves, apel·lant al civisme i al sentit comú, per tal que prengueren consciència de la problemàtica que generen les seues accions per al conjunt de la ciutat i de les nefastes conseqüències que se’n poden derivar. No es tracta només dels danys en façanes, vehicles o mobiliari urbà (punibles per incompliment de les ordenances municipals), sinó que aquesta pràctica, a més, pot provocar accidents de trànsit i ferits. La Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana estableix que els danys o el deteriorament de bens d’ús o servei públic pot comportar multes de 100 a 600 euros, en cas d’infracció lleu, i de fins a 600,000€, en cas d’infracció greu.

Celebreu Halloween i totes les festes que pugueu, i gaudiu-ne sempre, però feu-ho amb responsabilitat, de manera respectuosa i amb civisme.

A Xàtiva, divertim-nos tots.

Pilar Gimeno

Regidora de Medi Ambient i Parcs i Jardins