La protecció de l’horta xativina, el foment dels cultius identitaris, la protecció i posada en valor de les zones naturals i la Via Verda Xàtiva – Manuel – la Pobla Llarga són les grans apostes del programa electoral de COMPROMÍS
Xàtiva, 6 d’abril de 2015
COMPROMÍS Xàtiva aposta de manera decidida per la protecció i posada en valor del Patrimoni Natural de Xàtiva. Segons es recull en el programa electoral que la coalició pensa posar en marxa després de les eleccions de maig, la gran riquesa natural de l’entorn de Xàtiva ha de ser un dels punts de recuperació econòmica i identitària: “el futur de la nostra ciutat no pot viure d’esquenes al seu entorn natural, que ha sigut la seua raó de ser durant molts segles, que és estimat per les xativines i xativins i que pot ser font de riquesa i ocupació.”
En primer lloc, destaquen les iniciatives de protecció de l’horta. Des de COMPROMÍS sempre s’han manifestat contra els atacs que ha patit l’horta xativina durant el govern del Partit Popular, per una part donant sempre suport als llauradors i per una altra defensant una forma de viure i un entorn que dóna sentit al que és i ha sigut sempre Xàtiva. Des de la coalició es van manifestar en contra de l’aprovació de noves urbanitzacions i polígons que farien desaparéixer grans zones d’horta, actuacions fetes des del govern del PP amb l’únic objectiu d’especular i enriquir uns pocs. A hores d’ara, alguns no s’han dut a terme i altres s’han paralitzat, però sense tornar a la classificació original de sòl agrari, pel que una de les primeres mesures que realitzarà un govern de COMPROMÍS serà desclassificar els PAIs paralitzats gràcies a la iniciativa del grup municipal valencianista i tornar-los a la seua classificació original de sòl agrari. Així mateix es fomentaran els cultius propis, com l’all tendre, ajudant a la seua promoció, l’agricultura ecològica i la innovació, per a posar en valor la gran riquesa de l’horta xativina.
Per altra part, des de COMPROMÍS consideren que el Patrimoni Natural de Xàtiva, de gran valor, s’ha d’incloure en tota la promoció de la ciutat a nivell turístic i dirigida al turisme rural, i posen com exemples entorns com els de la Cova Negra, l’Estret de les Aigües o la riquesa paisatgística i de flora de la Costa del Castell, que s’han de potenciar mitjançant la seua protecció i a la vegada facilitant la seua visita i informant al visitant del seu valor.
Així mateix, des de la coalició valencianista, d’esquerres i ecologista, creuen que no s’ha fet suficient per aconseguir la cessió de l’antiga via de ferrocarril entre Xàtiva i la Pobla Llarga, com ha proposat el grup municipal de la coalició diverses vegades, i demanaran col·laboració a nivell autonòmic i estatal, especialment després de les diferents cites electorals d’enguany que acabaran segurament amb les majories absolutes del PP. La cessió d’aquesta via permetria la construcció d’una Via Verda, punt d’atracció per a caminants i ciclistes que podrien gaudir dels paisatges naturals de la nostra ciutat i els voltants.