L’Ajuntament de Xàtiva ha promogut aquests dies una consulta oberta a la ciutadania de Xàtiva respecte al model de Fira. Des de Compromís per Xàtiva hem donat suport a la consulta, ja que des del nostre punt de vista, ara és el moment d’ #UnaFiraPerAlPoble: considerem que no és necessari programar actes taurins en aquesta, i tampoc l’existència de la figura de la Reina.
Pel que fa a la qüestió dels bous, ens basem en que totes les cultures tenen elements positius i negatius, però la tradició no justifica la crueltat. Pensem que l’establiment d’aquests espectacles és un tipus de maltractament animal que perdura al llarg del temps. Si una cosa ens fa poble és la cultura i la llengua, la cooperació, la convivència i els trets identitaris de les nostres terres, que ens uneixen i ens fan sentir orgull per la nostra identitat. Tenint en compte aquest fet, nosaltres posem per sobre aquests valors al d’un festeig que no garanteix l’aprenentatge de valors com el respecte per la natura i la no-violència. En l’actualitat hi ha diverses alternatives per descarregar tensions evitant el patiment d’un ésser viu. Al final es tracta d’un espectacle que genera més despeses que beneficis, com en el cas de Canals. Aquesta tradició no ens defineix com a poble, ja que no tot el món s’identifica amb ella. Seria una millora promoure tradicions o espectacles que de veritat ens uneixen i no ens separen.
Pel que fa a l’altra qüestió, la Fira es remunta a un privilegi atorgat per Jaume I en l’Edat Mitjana a Xàtiva, és a dir, a la gent de la ciutat. La figura de la Reina ens ve donada en els anys de la dictadura franquista i trenca l’esperit popular i horitzontal de la nostra Fira. Partim d’una figura anacrònica que no és coherent en l’època actual, ja que la fira ha evolucionat i hui en dia no estem regits per un sistema feudal. La persona que millor pot representar a la ciutadania en dins del context de la Fira és l’alcalde o alcaldessa, ja que és la figura triada pel poble. La Reina de la Fira és, a més, una figura que no aporta beneficis a la festa, aconseguint una despesa de 6000€ de l’Ajuntament; diners públics que podrien ser invertits en altres activitats en la Fira com per exemple, fires associatives. Volem una Fira sense corona, una Fira digna sense anacronismes ni classismes, una Fira per al poble.
Aquesta és la nostra posició; no obstant, animem a tothom a participar i votar amb consciència per aconseguir una Fira participativa i democràtica. Juntes aconseguirem #UnaFiraPerAlPoble.
Col·lectiu de Compromís per Xàtiva