El ple va aprovar per unanimitat les dues propostes de COMPROMÍS. La regidora de turisme s’enreda contestant sobre FITUR i reconeix que l’Ajuntament paga un autobús amb periodistes i ‘gent interessada’.

Divendres passat es va celebrar el ple de l’Ajuntament de Xàtiva. Vos contem el que va passar, a l’espera que tingueu a disposició els vídeos per veure el desenvolupament del ple.

El primer punt, després de l’aprovació de les actes era una proposta del nostre grup en la que demanàvem transparència per als representants del ple en diferents òrgans, com el Consorci de Residus, la Mancomunitat, el Fons Valencià, el Consell Escolar…, amb l’objectiu que tota la ciutadania tinga accés als acords que s’hi prenen, i que aquests siguen debatuts també en el nostre ajuntament. La proposta, amb unes xicotetes esmenes del PP, va ser aprovada per unanimitat. Des de COMPROMÍS, estarem vigilants a que es compleixen els acords i fiscalitzarem per tant la tasca d’aquests representants, dels quals moltes vegades no sabem tan sols si assisteixen a algunes reunions ni que s’hi tracta quan van.

A continuació es tractaven dos punts de caràcter econòmic, en els quals es donava compte (no s’havien de votar) d’informes sobre la morositat de l’Ajuntament i el compliment del Pla d’Ajust. En ells la nostra portaveu, Cristina Suñer, va recordar que l’Ajuntament incompleix reiteradament els terminis de pagament de les factures, que paguen en poc de temps als seus amiguets i tarden més a la resta. Davant l’increment de la recaptació de l’IBI per la incorporació de molts immobles que abans no estaven registrats, va recordar que el PP ha estat manant durant quasi 18 anys i durant ells s’han perdut els ingressos de molta gent que no pagava, mentre la majoria de xativines i xativins han pagat religiosament.

En el punt sobre la disminució de la taxa del fem, Suñer va fer veure que del quasi mig milió d’euros que s’ha de retallar per fer possible aquesta disminució, només 120 000 són de Fira, i la resta, de partides que afectaran al funcionament de l’Ajuntament. A més va fer veure que era una rebaixa injusta, perquè era ‘café per a tots’, sense discriminar les persones que tenen més dificultats ni tampoc els qui generen més o menys residus.

Es van presentar quatre mocions per part dels grups de l’oposició. La presentada pel nostre grup per demanar seguretat en els centres educatius va ser aprovada també per unanimitat. En ella demanem una revisió de tots els centres per part de la Conselleria i que es done compte a l’Ajuntament. La portaveu del PP va aprofitar per llegir un llistat de les inversions de la Generalitat a la ciutat en matèria educativa, però el nostre regidor Joanjo Garcia, li va replicar que invertir en educació és una obligació de les administracions, no és cap mèrit, com qualsevol quan manté les seues propietats. El que no és obligació és invertir en altres coses que sí ha fet el PP els últims anys.

De les altres tres mocions, dues d’EU i una del PSOE, el PP es va negar a discutir dues, una d’EU sobre la gestió sostenible dels residus i la del PSOE sobre l’IBI, i només va accedir a discutir una d’EU sobre els ‘minijobs’ anunciats recentment per l’alcalde. Els tres grups de l’oposició vam coincidir a rebutjar la precarització laboral que suposen aquests llocs de treball, 25 hores setmanals a 400 euros, i Cristina Suñer va dir que el regidor d’hisenda havia admés que la contractació seria “digital” (segurament confonent el sentit del terme), va demanar que la contractació siga transparent, que es faça saber a l’oposició els criteris de la mateixa abans de començar el procés, va recordar que durant anys el PP s’ha dedicat a “enxufar”, i va fer saber que ja entren currículums en l’Ajuntament abans de publicar les bases.

En el torn de preguntes, el regidor Joanjo Garcia va preguntar sobre l’estada en FITUR. La regidora de turisme, Marian Soro, nerviosa per les notícies de la setmana, va contestar primer que només tres persones (la mateixa regidora i dos treballadores) havien anat pagades per l’Ajuntament, però va acabar reconeixent finalment que l’Ajuntament paga un autobús en el qual van periodistes (a contar ací el que polítics d’ací fan allí i que allí no li interessa a ningú) i “gent interessada” (quan sabem que la gent interessada són molts simpatitzants del PP). El debat va degenerar, i les rises i burles habituals de l’alcalde van fer veure que realment FITUR és una festa a la que només van ell i el seu seguici a passar-ho bé i a fer-se publicitat amb diners de totes i tots.

Ja sabeu, si el voleu veure sencer, espereu a la publicació en youtube (quatre hores de ple).