Crònica del ple del 8 de novembre de 2013

Rus va preferir anar al sorteig de la Copa, en el que l’Olímpic va quedar emparellat amb el Real Madrid, que discutir sobre els problemes de la nostra ciutat. Des de COMPROMÍS felicitem a l’Olímpic per aquest encreuament i li desitgem molta sort, encara que alguns dels seus directius deixen molt que desitjar. El ple va ser dirigit per Vicent Parra, que va saber conduir-lo molt millor que el nostre alcalde, del qual no vam poder sentir les habituals eixides de to.

En l’informe de morositat la nostra portaveu, Cristina Suñer, va recordar que, encara que ha disminuït la tardança en pagar les factures de l’Ajuntament, paguen més prompte a algunes empreses que a  altres, entre elles les d’alguns familiars de l’equip de govern. En la seua intervenció, el regidor d’hisenda va posar com a exemple de pagament i d’exemple de gestió al Consell Esportiu Municipal, a la qual cosa Suñer va respondre, en una intervenció que val la pena tornar a escoltar, que el Consell Esportiu és un desastre de gestió, que paga pràcticament a una única empresa, que és la que s’emporta la meitat del pressupost, per una adjudicació irregular, que el pressupost del mateix és lamentable i que no és un òrgan democràtic.

Tot els grups van aprovar per unanimitat la Proposta del Consell Escolar Municipal per commemorar els 30 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià. El regidor Joanjo Garcia Terol es va alegrar de la unanimitat en l’aprovació de la Proposta, però va recordar la tasca que encara queda per fer tant a nivell municipal, per incrementar l’ús del valencià en l’administració, com a nivell de País Valencià, on enguany 14.000 xiquets i xiquetes s’han quedat sense poder anar a la línia en valencià.

El grup municipal d’EU va presentar una proposta per declarar il·legal l’acord del ple en el qual es va donar per resolt el PAI Canyoles, un PAI industrial que no s’havia arribat a començar a fer i que per aquest acord ja no es farà. La intenció del grup proposant era que es declarara la nul·litat de la devolució de l’aval de 835.000 € a l’agent urbanitzador. Tots els grups van votar en contra excepte EU, perquè segons Cristina Suñer, “no podem votar en contra d’allò que vam acordar, la resolució d’un PAI sense sentit”, i va demanar la modificació del PGOU per tornar la qualificació de rústics als terrenys, a la qual cosa el regidor d’urbanisme, Vicent Parra, es va mostrar disposat.

Garcia Terol va defensar la proposta de COMPROMÍS de fer més transparents les concessions de l’Ajuntament, per tal que amb els diners públics que obtenen les empreses es contracte de forma transparent i es fomente el benestar de la ciutadania. El PP no va voler ni parlar del tema, dient que no era realista. Suñer li va recordar a la portaveu del PP que els criteris de contractació del seu partit són l’enxufisme, i que les empreses a les quals dóna concessions contracten a qui ells volen.

El PP no va voler parlar tampoc de pressupostos participatius, demostrant que no volen escoltar la ciutadania. Des de COMPROMÍS ja vam anunciar que nosaltres establirem els mecanismes per donar participació a la ciutadania, ja que no ho fa l’equip de govern.

Es va debatre una moció del PSOE i una d’EU rebutjant la llei de Racionalització de l’Administració Local. El nostre grup ja va presentar en el mes de març una moció rebutjant aquesta llei, que el PP no va voler discutir. Suñer va recordar que aquest acord és un atac a l’autonomia municipal i una atribució de competències inconstitucional a les Diputacions, que són organismes no democràtics i que serveixen per a col·locar al seu cap als cacics que “voldrien arribar a més però no els deixen”.

Es va debatre també una moció d’EU demanant el rebuig a la llei que permet crear zones comercials de ‘gran afluència turística’ i que poden obrir tots els festius, semblant a una altra que va presentar en febrer el nostre grup i que no va passar el tràmit d’urgència. En aquest punt la regidora de turisme, Marian Soro, va voler presentar una ‘esmena’ que realment era una altra moció, per garantir que si no ho demanen tots els comerços de Xàtiva, no es demanarà aquesta condició. Tots els grups de l’oposició van rebutjar aquesta proposta, que no rebutjava la llei, i que, segons va argumentar Garcia Terol, “no soluciona el problema que a València ja existeixen aquestes zones”. El regidor també li va contestar a la regidora de turisme que si volia presentar una moció, haver-ho fet com la resta de grups.

Es va presentar una moció ‘in voce’ per part de tots els grups de l’oposició per rebutjar el tancament de RTVV, que el PP no va voler discutir, així com tampoc una de COMPROMÍS per demanar la rectificació del president de l’Olímpic per no haver fet un minut de silenci en memòria de Nil Martín, amb la intenció de restituir el bon nom de la nostra ciutat. En aquest punt, els regidors del PP que també formen part de la directiva de l’Olímpic es van mostrar molt exaltats, confonent el seu paper d’“hinxes” amb el de representants de la ciutadania.

En el torn de preguntes, Cristina Suñer va preguntar si se subvencionava la pàgina no oficial de l’Olímpic, en la que apareixen els anagrames de l’Ajuntament i de Turisme. Li van contestar que no, per la qual cosa la nostra portaveu va demanar que s’exigira la seua retirada, la qual cosa li va garantir la portaveu del PP, M. José Masip.