Ana Miranda: ‘Els joves heu de ser el motor de l’esquerra i la primera línia de defensa de la llibertat dels pobles’

Mònica Oltra: ‘Hem d’alçar la veu, posar-nos en peu i actuar’

La Granja Escola La Torreta del Marqués de Benigànim, a la Vall d’Albaida, ha acollit la Trobada Ideacció 3.0: “Participació i diversitat”, que ha reunit a tots el regidors i regidores de joventut de tot el País Valencià aquest cap de setmana i a les formacions joves de cada un dels partits que integren la coalició així com als adherits.

En aquesta ocasió, les jornades de formació han tingut com a fil conductor les eleccions europees que es celebraran el proper Maig de 2014. Per això, a banda dels parlamentaris de la coalició que han participat a aquesta trobada com Enric Morera, Mònica Oltra, Mireia Mollà, Fran Ferri i Joan Baldoví,  també s’han organitzat una sèrie de xerrades, conferències i taules rodones que han contat amb la participació de persones com Ana Miranda i Emyr Gruffydd, exdiputada europea de l’ALE i membre de la direcció d’EFAY (Joves de l’ALE) respectivament.

La trobada va començar amb la benvinguda de Fran Ferri, Coordinador General del Bloc Jove; María Tovar, Coordinadora de Joves amb Iniciativa; i de Joan Gilabert, representant de Coalició Compromís a la Vall d’Albaida que una vegada finalitzada el acte de presentació, convidaren als assistents a ‘sentir-se com a casa perquè tots som part d’aquest projecte i no ens ha d’avergonyir dir que no estem d’acord amb la forma de govern del Partit Popular’.

La primera xerrada va vindre de la ma de Ana Miranda, exeurodiputada de l’ALE fins a Juliol de 2013 i secretaria de Política Internacional del BNG. Va voler començar la seua ponència fent una denúncia mostrant la bandera Nunca Máis. Amb la seua intervenció va quedar molt clar com funciona la Unió Europea, com es prenen les decisions i quin poder tenen els Estats membres. Va explicar els diferents grups polítics que hi ha a la UE i va voler remarcar l’idea de que ‘Aquesta Europa dels retalls es la que s’ha decidit crear i configurar i es a la que nosaltres diguem no’. Per a finalitzar la seua ponència va voler explicar com funciona el grup polític del que ha sigut diputada, Els Verds-ALE, dient que és el quart grup a l’Eurocàmera que conta amb un total de 54 membres i espera, de tot cor, que per a les pròximes eleccions hi haja representants de Compromís que es sumaren a aquest grup polític.

La segona xerrada sigué una taula rodona que va contar amb la participació de Ana Miranda i de Mireia Mollà, diputada de Compromís a les Corts Valencianes. En aquesta ocasió es va proposar un debat de com articular les polítiques comunitàries i estatals de joventut.  Mireia Mollà va dir que encara hi ha que fer molt de treball i que s’han que canviar les coses des de la base de cara a les eleccions europees del proper 2014. Hem de fer un gran esforç per traslladar a la gent la necessitat que al Parlament Europeu hi haja formacions polítiques que trenquen el discurs de l’austericidi; formacions que donen un cop de mà a la taula per denunciar les polítiques que ens imposa la Troika’.

Per la seua part, Ana Miranda, va explicar que des de el grup Verds/ALE sempre han recolzat projectes, com ho son les beques Erasmus, ja que permeten que els fills de les famílies treballadores puguen mobilitzar-se per Europa i poder completar la seua formació universitària. ‘Som grups amb idea, anem als parlaments a treballar per a entrar en acció i reaccionem per a no quedar-nos enrere’. Va voler acabar la seua participació afirmant que ‘la culpable de tot es la Troika que obliga, imposa, i hi ha que dir que no ja que nosaltres tinguem l’oportunitat de canviar aquesta Europa’.

El portaveu de Compromís a les Corts, Enric Morera, i la portaveu adjunta, Mònica Oltra, van donar el seu punt de vista de com combatre les actuals polítiques comunitàries. Mònica Oltra va començar dient que plantejar alternatives a l’austericidi és  molt important. Per això va fer una enumeració de tot allò que es pot fer, com per exemple, la necessitat de limitar el poder dels bancs i dels lobbys; la prohibició de la circulació de capital cap als paradisos fiscals i de les patents del éssers vius; controlar democràticament les grans empreses i una reajustament de competències, de tal manera que el que puga fer un municipi no tinga que fer-ho una comunitat autònoma, i el que puga fer una comunitat autònoma que no tinga que fer-ho una superestructura com es ara l’Estat. Va finalitzar la seua intervenció dient que ‘hem d’alçar la veu, posar-nos en peu i actuar’.

Enric Morera, per la seua part, va plantejar la necessitat de pensar globalment per a actuar de forma local. Va proposar que seria interessant una fiscalitat progressiva per a ser solidaris amb altra gent del planeta i que les polítiques d’austericidi actuals estan empobrint a les famílies més pobres. Va finalitzar dient que ‘hem de construir governs locals que ajuden als joves i l’autocupació entre altres coses’.

La diversitat també va tindre el seu lloc en aquesta trobada ja que es van organitzar dos fòrums: un amb la participació de Emyr Gruffydd, i un altre amb la participació de Benda Beirouk, estudiant de Medicina a la Universitat de Salamanca que va vindre al País Valencià amb el programa de Vacances en Pau a l’estiu de 1996. Ara és membre de la Plataforma Crits Contra el Mur Marroquí, col·lectiu de joves sahrauís que s’han proposat fer més visible la presència del mur marroquí que divideix el Sàhara Occidental en dues bandes: els refugiats a Tindouf i els que viuen sotmesos a les ordres del militars marroquins.

Emyr Gruffydd, membre del buró de l’EFAY i del Plaid Ifanc Youth (nacionalistes d’esquerres gal·lesos), va marcar les tres grans línies per a Europa de l’EFAY: democratitzar les institucions, aprofundir en els Estats de Benestar i la Europa dels Pobles, ja que ‘necessitem una Europa democràtica per plantar cara a les institucions que estan desmantellant Europa, com va passar al Regne Unit amb Margaret Tatcher’.

A part de la presència i participació de Benda Beirouk al segon fòrum de diversitat, aquesta segona part va contar amb la participació de Sato Díaz, responsable de Moviments Socials i Joventut de la Coordinadora Estatal d’Associacions Solidàries amb el Sàhara (CEAS-Sàhara), va parlar sobre els acords tripartits de Madrid que es van realitzar de forma il·legal al ser firmats de forma unilateral. A més va fer menció al que esta passant al Sàhara, que esta dividit en dues zones d’ocupació: els ocupats, que estan sotmesos a pressió per part del Front Polisari i els refugiats, que depenen de les ajudes humanitàries per a poder sobreviure. A banda de tot açò, va demostrar el seu descontent al manifestar que s’ha reduït la cooperació i la ajuda econòmica destinada al Sàhara.

Benda Beirouk, a la seua intervenció va parlar sobre el mur que separa el Sàhara en dues zones d’ocupació dient que ‘és un mur inhumà plagat de mines antipersona que està vigilat per un exèrcit molt nombrós’. També va fer referència a la Plataforma de la que es portaveu, des d’on s’està intentant donar visibilitat a eixe mur que es l’origen  físic de tot aquest enfrontament. Estan lluitant per  que eixe mur caiga i que tots els seus ciutadans puguen viure de una forma més tranquil·la. Creu necessari un referèndum per a saber si els ciutadans sahrauís volen ser independents o si volen continuar sent dependents d’Espanya, ja que aquesta es la seua administració de iure i es la responsable de tot el que allí passa. Va acabar la seua ponència dient que ‘tenim recursos de sobra per a viure, una població il·lusionada i un jovent preparat’.

Paco Benito, representant de la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí del País Valencià (FASPS-PV) va explicar com funciona aquesta associació que agrupa a més de 25 organitzacions de solidaritat amb el poble sahrauí. Les seues línies de treball aborden des de accions sobre el món agrícola i les campanyes Vacances en Pau, entre d’altres.

Joan Baldoví, diputat de Compromís al Congrés dels Diputats, va parlar sobre el viatge interparlamentari a Al-Aaiun on s’entrevistà amb organitzacions de drets humans sahrauís. La seua ponència pot resumir-se en que per tombar l’ocupació del Sàhara Occidental calen totes les mans, dretes i esquerres, però curiosament, ni el PP ni el PSOE van voler sumar-se al viatge que es va organitzar fa uns mesos.

Per a finalitzar aquesta trobada, es va donar un fòrum de conclusions on els grups de treballs exposaren les seus conclusions.

Des de Joves amb Compromís volen agrair a totes aquelles persones que han fet possible que aquesta trobada caminara cap endavant. També donen les gràcies a tots i cadascun dels ponents que han participat per contribuir a una millor visió i perspectiva de com esta la situació a Europa quan queda menys d’un any per a les eleccions i, agraeixen de forma molt especial als diferents col·lectius que han volgut acompanyar-los en aquestes tres jornades de formació com la Gatze Abertzaleak de Bildu, Juventudes Andalucistas, Red Equo Joven, Jovens d’Esquerra Verda, Chubentú Aragonesista, Plaid Ifanc Youth i Gritos Contra el Muro Marroquí.