Morera: “la renda valenciana és un 86% de la renda espanyola, som pobres però només rebem un 78% de la despesa mitjana per habitant en Espanya”

Xàtiva, 5 d’abril de 2014

El síndic a les Corts Valencianes de COMPROMÍS, Enric Morera, va reclamar ahir un nou finançament per al País Valencià i va recordar que encara que la nostra comunitat és hui en dia, pobra (cada habitant té només un 86% de riquesa respecte a la mitjana de l’estat i un 80% respecte a la mitjana europea, on s’inclouen països com Rumania o Eslovènia), rep només un 78% de la despesa per habitant respecte a la resta de comunitats autònomes.

Morera va recordar que l’executiu central va transferir al llarg de 2012 a la Comunitat Valenciana 7.815 milions d’euros per a atendre les despeses corresponents als capítols d’Educació i Sanitat -els quals representen amb major nitidesa la despesa social d’un Govern-. Les despeses que ens va ocasionar prestar servicis d’Educació i Sanitat, segons la liquidació coneguda, va ser de 9.682 milions d’euros. La diferència, 1.867 milions, són diners que el govern central ha de satisfer amb la liquidació del sistema de finançament, però que en cap cas ha arribat encara a les arques de la Generalitat.

També va reclamar la devolució del Deute Històric de l’Estat amb el País Valencià, que va xifrar en 11000 milions d’euros, uns 1000 milions d’euros des de 2002, en els que no s’ha tingut en compte la població de la nostra comunitat, i que el govern de Mariano Rajoy es nega a tornar i ni tan sols a finançar.

El portaveu de COMPROMÍS va detallar la proposta de la coalició per a un finançament just mitjançant un Concert Econòmic Responsable, que permeta la creació d’una Agència Tributària Valenciana. És una fórmula racional de relació econòmica amb l’administració central que permeta a la Generalitat Valenciana adoptar mesures responsables per corregir els seus desequilibris i concretar escenaris d’estímul que retornen la confiança dels actors econòmics i socials. Per a generar treball, cohesió social i benestar i per a exercir l’autogovern, la nostra capacitat per a dissenyar des de la nostra terra les polítiques per raons òbvies: coneiximent del territori, de la seua societat, dels agents que han d’intervindre, per proximitat. Cal un model acordat amb l’Estat que clarament assegure l’autonomia de l’hisenda valenciana d’acord amb un sistema de sobirania fiscal compartida, per la qual cosa es fa necessària una Agència Tributària Valenciana encarregada de gestionar, recaptar i liquidar tots els tributs suportats per les persones físiques i jurídiques que desenvolupen la seua activitat en territori valencià.

Morera va concloure recordant que “les necessitats de la Generalitat Valenciana actuals no són inferiors als 15.000 milions d’euros anuals per a no produir més dèficit i atendre les obligacions del deute. Qualsevol import inferior de finançament no resoldrà el problema que tenim.”

DSC_0171

DSC_0170