Estem ja al socarrat del 2015. Un any en el qual han passat tantes coses que costa recordar-se’n de totes. Han estat 365 dies molt intensos. Vam començar amb eleccions primàries. Després eleccions locals i autonòmiques. Després, per fi!, un govern d’esquerres a Xàtiva. I fa tan sols uns dies, rematem l’any, amb eleccions generals. Un 2015 tan esgotador com il·lusionant.

De totes les coses que han passat, des del grup municipal ens agradaria fer repàs d’algunes. D’aquelles que hem anat implementant per aconseguir canviar el model de la Xàtiva que volem per a nosaltres i per als nostres.

Una de les coses de la qual ens sentim més satisfets i satisfetes és de la gestió que està fent la nostra companya Cristina Suñer des d’urbanisme. Després de 20 anys de corrupteles i assumptes foscos, Cristina ha sabut regenerar aquest àrea i conduir-la cap un projecte de futur basat en la conservació i la posada en valor del nostre patrimoni. I tot amb ma ferma i determinada per fer acomplir la legalitat. Des del seu despatx, en coordinació amb Patrimoni, ha eixit la croada per aconseguir 5 milions d’euros dels fons FEDER per recuperar el nostre centre històric. Volem un nucli antic que rellance el turisme i per això també s’ha treballat per aconseguir un Pla de Regeneració on Govern Central i Autonòmic ajuden als xativins a rehabilitar habitatges. L’objectiu es conservar i no destruir. Per això Cristina també està treballant per revertir situacions aberrants que destrossen butxaques. És el cas dels propietaris del PAI Cànyoles. Passaran a pagar menys d’un 90% de l’IBI gràcies a desprogramar els terrenys.

FOTOINTERNET

No volem més sòl industrial on hi ha tarongers i tampoc volem deixar morir el traçat de l’antiga via de rodalies. És un dels objectius de Compromís per a aquesta legislatura i de la nostra companya Pilar Gimeno. Com a regidora de Medi Ambient ha reactivat el projecte de la Via Verda per tindre un espai d’oci que unisca Xàtiva amb la Pobla Llarga. Esta gran via sostenible és el remat però Pilar ja ha començat per la base de la gestió. Volem que la ciutat siga un aula verda, que els veïns i veïnes gaudisquen de les zones verdes, dels parcs i jardins i dels paratges. Per això, des de Medi Ambient, Pilar ha oferit a les escoles un catàleg d’activitats i ha establert convenis de col·laboració amb entitats com ara la Fundació LIMNES.

El verd és l’únic color que hem aplicat a la nostra gestió perquè la resta volem que siga ben transparent i d’això se n’ocupa el nostre company Joanjo Garcia. Com a regidor de personal ha bregat a dretes i esquerres per garantir la transparència, imparcialitat i legalitat de tots els processos de contractació que s’han fet a l’Ajuntament. Hi ha alguns que ens han costat crítiques. Les crítiques són sanes i s’han d’interpretar en clau constructiva però mai ningú podrà acusar Compromís de corrupte o de propiciar contractacions mogudes per favoritismes. De fet, en  20 anys, és la primera vegada que es trauen places municipals a concurs públic. Joanjo també està al capdavant de la nova etapa que arranca al Conservatori. Un altre projecte il·lusionant que volem consolidar i enfortir.

En qüestions de salut, nosaltres hem patit algun desvetllament de matinada i algun esglai en vore els comptes municipals però estem curats d’espant. A més confiem en Suñer, al capdavant de sanitat ja s’ha oferit a la Conselleria per buscar emplaçament per un nou centre de salut. A més ha posat en marxa, amb la col·laboració de pneumòlegs i metges internistes, l´única ruta pneumosaludable de la província per a malalts de patologies respiratòries.

Nosaltres no portem directament Turisme però durant estos 6 mesos també han aportat a la difusió de la nostra ciutat. Cristina ha sigut l’encarregada de coordinar el festival Nits al Castell. Un esdeveniment que hem organitzat un 45% més barat que l’anterior equip de govern i amb una recaptació per entrades un 60% superior.

Des de Parcs i Jardins, Pilar Gimeno també ha dit la seua. El Betlem que monta la brigada enguany ha costat un 45% menys i això a pesar d’haver triplicat la inversió en promoció per fora de la comarca. Estem convençuts que les caixes dels comerços ho notaran!

I entre unes coses i d’altres hem seguit treballant per millorar les bases de la gestió. A més del treball de les regidories hem impulsat mocions que han secundant, la majoria de vegades, tots els grups. Hem plantejat la necessitat de començar a dissenyar el procés de pressupostos participatius; hem demanat que es consulte a la ciutadania sobre el model de fira que volen; hem creat la base per aplicar l’economia del bé comú i ens hem compromés fer de Xàtiva una ciutat antidesnonaments. De moment al 2016 només li demanem temps per poder seguir endavant i demotrar que #TenimParaula.

Feliç 2016!