Al ple del passat dissabte 30 de gener vam presentar una moció conjunta sobre l’agermanament de Xàtiva amb Gernika. Així va argumentar Pilar Gimeno el nostre suport a aquesta iniciativa:

“Estem d´acord amb la proposta d´agermanament amb la ciutat de Gernika, proposta que a més conté un fort recolzament social donat que la pròpia comissió organitzadora de la commemoració del  12 de febrer del bombardeig a Xàtiva també ho ha proposat. Així mateix, considerem fonamental generar vincles amb ciutats que treballen per la pau.

Des de Compromís considerem que amb aquest objecte, el qual no és un altre que la recuperació de la memòria històrica és imprescindible l´agermanament amb altres ciutats del País Valencià que van patir la mateixa situació.

El 25 de maig de 1938 es va produir un bombardeig al mercat central de la ciutat d´Alacant on van morir 275 persones i hi van haver més de 1000 ferits. Un bombardeig que la comissió britànica investigadora va dictaminar que havia estat un atac deliberat contra la població civil, al igual que va ocórrer al bombardeig de Gernika i de  Xàtiva, on van morir 109 persones.

D’altra banda, i també al nostre país, considerem que és necessari que es promoga un futur agermanament amb els pobles de l´Alt Maestrat, Benassal, Albocàsser, Vilar de Canes i Ares del Maestrat, el quals patiren també l´atac de l´aviació nazi al maig de 1938.  Es tractava de pobles xicotets i sense cap valor estratègic de caràcter militar, allunyats del front, i sobre els que l´anomenada “Legión Cóndor” va deixar caure bombes de 500 kilos. Fets que mai han entés els seus habitants fins que un veí de Benassal i professor de la Universitat de València, Oscar Vives,  a partir de la visita a l´arxiu militar de Friburg, va començar a investigar concloent que els pobles valencians van servir d´experiment de l´aviació nazi per a provar els nous i potents avions de combat Junker.

Per tant, des de Compromís, com no podia ser d´un altra manera, considerem fonamental posar en marxa el procés d´agermanament amb els pobles que treballen per fomentar la pau com és el cas de Gernika, i,  a més, entenem que de forma principal cal fomentar l´agermanament amb els pobles del nostre País Valencià,  com Alacant i els quatre de l´Alt Maestrat als quals podem considerar el nostre Gernika.

D’aquesta manera, aconseguirem no sols conèixer i posar en valor la nostra cultura i diversitat, les nostres arrels, sinò també fomentar i recuperar la nostra pròpia memòria històrica”.