La regidoria de Medi Ambient, encapçalada per la nostra companya Pilar Gimeno, anunciava al mes de setembre, la posada en marxa d’un programa educatiu per difondre el patrimoni històric, cultural i natural del paratge natural municipal de la Cova Negra entre els escolars de la ciutat.
Es tracta de visites teatralitzades i dirigides per 2 personatges, Mirtillo i Belluset. Una proposta lúdic-educativa que mostra, mitjançant tècniques d’interpretació del patrimoni, la Casa de la Llum, el jaciment arqueològic de la Cova Negra, el riu i el seu bosc de ribera, la infraestructura hidràulica que abasteix la ciutat i la fauna i flora de la zona.
Aquest programa, previst per portar-se a terme a partir del segon trimestre i a petició de les escoles, ha rebut hui els alumnes del Taquígraf Martí, i al llarg dels propers mesos anirà rebent les visites de la resta d’escoles de Xàtiva, tot i que algunes escoles d’altres municipis, com Catarroja o Sueca, també han manifestat el seu interès per realitzar aquesta visita.
En aquesta activitat Mirtillo, un arqueòleg, i Belluset, un neandertal, mostren als alumnes la veritat del canvi climàtic i la 6º extinció en la qual estem immersos. Aquestos poden conèixer la vida d’un poblat neandertal mitjançant la teatralizació i, després d’això, descobrir el ric patrimoni de la zona mitjançant les Paleolimpiades (les Olimpíades del Paleolític) que divideixen el grup en dues espècies que han de lluitar per adaptar-se i sobreviure a l’extinció.
Gimeno reitera la importància de divulgar aquest patrimoni i fomentar el seu respecte i estima entre els i les nostres escolars, i lamenta la falta de finançament en la línia Xàtiva-Alcoi, “en un principi havíem pensat que les escoles arribaren a Alboi amb el tren de les 10h, i començaren la visita a peu des d’allí per tal de fomentar l’ús del transport públic i arrodonir el caràcter ecològic de l’excursió, però aquest tren i molts altres de la línia han sigut suprimits per falta de finançament i, al final, l’arribada s’ha de fer amb autobús.”