Eli Oviedo, portaveu local Compromís Xàtiva

La proposta de Pressupostos Generals de l’Estat que ha presentat el Partit Popular i que compta ja amb el suport de Ciudadanos deixa sense inversions la línia de trens regionals Xàtiva – Alcoi. És més, es retira la partida simbòlica de 100.000 € que s’havia inclòs el 2017, el que fa creure que aquesta línia i les dotze localitats que uneix (entre elles ciutats com la pròpia Xàtiva, Alcoi, Ontinyent i Albaida) no són una prioritat ni d’interès per al govern de l’estat.

És molt el que ens juguem les xativines i xativins en aquesta línia. En un context global al que les ciutats han de ser competitives més enllà de l’escala local, no disposar d’unes comunicacions de qualitat amb part del territori natural de relació de la nostra ciutat és un problema greu. Dit d’altra forma: El comerç i els serveis de Xàtiva tindrien més possibilitats de competir amb un transport públic digne que enllaçarà la ciutat amb els pobles de la Vall d’Albaida. Unes comunicacions també afectades per les interminables obres d’ADIF al tram de rodalies de l’Alcúdia de Crespins a Moixent o per la pèrdua/disminució de serveis d’autobús a molts pobles de la zona.

La millora de la línia Xàtiva-Alcoi serviria també per millorar la vertebració interna del territori valencià i de l’àmbit de les Comarques Centrals. En un entorn social al que s’ha de competir amb territoris que gaudeixen de metròpolis globals, ciutats menudes com la nostra han de fer aliances territorials fortes amb altres ciutats properes per poder col·laborar i fer front de forma conjunta a importants reptes de futur. El mal funcionament d’aquesta línia de ferrocarril és un obstacle més a aquesta necessària cooperació. D’altra banda, és també important que la nostra gent conega el propi territori i es relacione, que hi haja un intercanvi social d’experiències i coneixement que ens ajude a enfortir-nos com a poble. Un bon transport públic enforteix el teixit social valencià i amb un poble valencià més conscient i unit potser els Pressupostos Generals de l’Estat no ens marginarien.

Per la nostra banda, esmenarem aquests pressupostos que considerem lesius per al nostre territori i demanarem un tracte digne per a la línia Xàtiva-Alcoi. Però, la ciutadania també teniu feina: La de preguntar als representants a Xàtiva dels pares de la idea (Partit Popular i Ciudadanos) perquè permeten aquesta marginació a la nostra ciutat i territori i donar suport a les iniciatives que mamprenguem per corregir aquest greuge.