L’Ajuntament de Xàtiva, a través de la regidoria d’Urbanisme, encapçalada per la nostra companya Cristina Súñer, ha encarregat a l’arquitecte i historiador d’art Pablo Camarasa la confecció de les fitxes dels onze edificis que el consistori preveu declarar Bé de Rellevància Local (BRL).
Amb la contractació d’aquest especialista es fa una primera passa per salvaguardar aquestos immobles, molts dels quals estan en perill.
Súñer considera que Camarasa és la millor elecció possible per desenvolupar aquesta tasca, atés que la publicació del seu llibre Arquitectura Civil en Xàtiva. Siglos XIII al XIX, ha esdevingut un inventari indispensable de les cases més rellevants de Xàtiva i un dels estudis més complets de l’urbanisme, la història i l’evolució del nucli antic de la ciutat.
A més, segons Suñer, la millor opció per donar-li celeritat a aquest procés és encarregar-li’l a un especialista extern, ja que si s’haguera d’encarregar algú del departament, el procés podria allargar-se massa en el temps, per la sobrecàrrega de treball que tenen ara mateix.
Els onze edificis o conjunts seleccionats per ser declarats BRL es divideixen en tres blocs. D’una banda, els considerats de caràcter industrial: l’antiga estació de ferrocarril, de 1848 i la segona més antiga de l’Estat Espanyol; la licoreria d’Artur Pons, al carrer de la Reina; la Paperera Sant Jordi, i la Casa de la Llum en l’estret de les Aigües i el molí annex.
Pel que fa a immobles dins del Conjunt Història-Artístic figuren: la casa del palau dels Sanç de Sorió, al carrer Montcada, 20; la casa palau dels Sanç d’Alboi, al 9 del mateix carrer; i la casa palau dels Ferriol, senyors d’Estubeny, els Llaudes i Guardamino, al carrer Corretgeria, 7.
I per últim, fora del Conjunt Històric-Artístic hi ha assenyalades la Casa Juesas (immoble adquirit pel cantaor Pep Gimeno, Botifarra); la Finca del Puig, la Casa Blanca i la casa de la finca de la Font Quintana.