No podem llevar qualitat al servei que el centre presta a l’alumnat.

Xàtiva. 10.12.2019. La Comunitat Educativa del Teresa Coloma lluita des de fa mesos contra el projecte sense sentit de l’ajuntament de Xàtiva que pretén de construir un centre de salut al seu pati. Un projecte al que l’ajuntament està encabotat tot i la negativa del Teresa Coloma i que, a més a més, a banda de causar perjudicis no resol cap problema.

Compromís per Xàtiva ha mostrat des de l’inici d’aquesta situació el seu suport al centre reunint-se amb l’AMPA del Teresa Coloma i organitzant reunions amb arquitectes per tal d’analitzar la qüestió. Volem deixar clar que tant la Comunitat Educativa del Teresa Coloma com nosaltres som partidaris de que a la nostra ciutat i a aquesta zona es faça un centre de salut. Som conscients que és necessari, però també tenim molt clar que no és necessari que aquest centre es situe al pati del Teresa Coloma. No podem deixar una escola sense espai de joc suficient i sense l’escenari de moltes de les seues activitats educatives. No podem perjudicar al centre i llevar qualitat a la tasca educativa per la negativa de l’ajuntament a buscar un emplaçament alternatiu. És més, l’ocupació del pati pel Centre de Salut impedirà l’ampliació del Teresa Coloma i la implantació de serveis dels que ara el centre no disposa com podrien ser les aules de 2 anys.

D’altra banda, el Centre de Salut projectat no disposarà de servei de pediatria, el que dificulta més la seua justificació o que es situe annexe a l’escola. Tenim clar que és una decisió política de Roger Cerdà i el seu equip de govern que actuen per un criteri propi sense tenir en compte l’opinió d’altres. Un govern, com també s’està demostrant al cas dels futurs jutjats al Convent de Santa Clara, acostumat a ignorar els informes en contra d’altres administracions. Trobem a més, que l’assumpció per part de l’alcalde de la gestió directa de la qüestió retirant les competències que havia delegat a la Junta de Govern, impedeix el control per part de l’oposició i causa una greu falta de la necessària transparència en una qüestió tan sensible.

També tenim clar que bon part del problema ha estat causat per l’equip de Cerdà que va rebutjar la proposta prèvia de Conselleria de fer un centre al front del CRIS amb més serveis per a la ciutadania que el que ara es proposa. Una negativa que ara requereix d’una modificació del Pla General d’Ordenació Urbana de Xàtiva per transformar el pati del Teresa Coloma d’un espai d’ús educatiu a un altre d’ús assistencial sanitari. Un procés que allarga els terminis d’execució i puja la factura que haurà de pagar la ciutadania.

D’altra banda hi ha un solar de propietat municipal al costat de l’actual OCAPA i amb una superfície major que la del pati del Teresa Coloma. La construcció del Centre de Salut a aquesta parcel·la permetria unes millors instal·lacions amb els serveis que ara hi manquen a la proposta actual.  És més, la construcció del Centre de Salut a aquest o altre solar dels disponibles no implicaria una dilatació en els temps ni un augment del cost. En tot cas, qui allarga terminis i augmenta costos és Cerdà en rebutjar la proposta inicial de la Conselleria.

Esperem que la resposta ciutadana ha de ser contundent i esperem que així Cerdà i el seu govern s’avinguen a raons i busquen una ubicació alternativa per al centre de salut. No tenen excusa perquè hi ha més emplaçaments i possibilitats i , no de bades, al seu moment nosaltres ja vam oferir altres possibilitats i alternatives.