Un dels nostres sectors estratègics perd establiments sense que el govern municipal faça res al respecte.

Cada dia són més les notícies d’establiments comercials que tanquen les portes a la nostra Xàtiva. Una ciutat amb una llarga tradició comercial que presumeix de tenir mercats i fires dels més antics entre els valencians. Estem perdent un comerç que és una de les nostres senyes d’identitat i un dels principals elements que donen vida als nostres barris que perden serveis públics i privats.

Fa uns mesos vam portar a la nostra ciutat a Natxo Costa a una sessió de treball, en aquell moment Director General de Comerç i ara Subsecretari Autonòmic, a la que els comerciants locals que hi van acudir ja van mostrar la seua preocupació al respecte. També fa temps que reclamem un projecte de ciutat, saber que ha de ser Xàtiva i marcar unes pautes consensuades i compartides per totes i tots que permeten mantenir el nostre benestar en el futur. Els tancaments que denunciem són bona prova que cada dia és més necessari saber que volem ser i no actuar seguint el ritme de les subvencions que poden arribar.

El propi mercat dels dimarts i divendres sembla estar en un impasse amb menys clientela i menys oferta cada setmana. Sembla que l’equip de Roger Cerdà no dona valor a l’efecte d’aquest mercat que atrau gent d’altres municipis que acaben consumint altres serveis a la nostra ciutat com els hostalers o els del comerç “sedentari” local. Què proposen Cerda i el PSOE per reviscolar el mercat i que aquest ajude a tirar de la resta de l’economia local? No sols perdem aquest, sembla que ja hem perdut mercats singulars com el Mercat de la Terra o Firall que tenien també aquest efecte tractor i que servien per singularitzar la nostre oferta local i mostrar productes de sectors que haurien de ser importants en temps de sostenibilitat i cimeres contra el canvi climàtic. La sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic són alguna cosa més que etiquetes, són necessitats que el nostre ajuntament ha d’ajudar a resoldre.

Altra qüestió a resoldre és que es pot fer des del costat immobiliari. És ben conegut que a Xàtiva els baixos comercials, estiguen ocupats o no, tenen preus prohibitius que impedeixen el manteniment de molts establiments i l’aparició d’altres nous. Ens preguntem si l’equip de Cerdà pensa fer alguna cosa al respecte. De la nostra banda dir que al País Valencià tenim bons exemples de que cal fer en aquestes situacions, com el Plan RACHA del Patronat Municipal d’Habitatge d’Alacant que està portant a terme interessants experiències al respecte.

La desídia de l’equip de govern de Cerdà està causant que un dels nostres sectors estratègics patisca greus problemes que amenacen el seu futur. No podem ser una ciutat sense comerç i sense un sector comercial fort no serem mai una ciutat capdavantera. Hem de recuperar el sector comercial, adaptar-lo als temps que corren i crear els instruments que ajuden en aquesta transició. Pel moment sembla que tot açò no siga una prioritat al despatx de l’alcalde Cerdà.