Cristina Súñer, regidora d’urbanisme (Compromís), s’ha reunit amb l’Associació de Propietaris Canyoles, la qual agrupa afectats pels PAI caducats de la localitat. En este primer encontre s’ha plantejat la urgència de canviar el tipus d’IBI aplicat a estos terrenys, actualment catalogats com a industrials o residencials.
“Ara mateix hi ha propietaris que han de fer front a un impost de 1700 euros anuals per un bancal de tarongers. Això és intolerable a més d’insostenible per a l’amo del terreny. Això és el que anem a canviar. Anem a ajustar l’impost al tipus d’activitat”.
Súñer ha afegit que moltes d’estes parcel·les tenen un ús agrícola, pel que l’aplicació correcta de l’IBI suposarà un estalvi, en alguns casos, de més del 80%: “Actualment hi ha parcel·les amb un valor cadastral 9 vegades superior al que deurien tindre i això es tradueix amb impostos desorbitats”.
D’altra banda, des de la Regidoria d’Urbanisme s’estudiarà fer una modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana per revertir la qualificació d’estos terrenys d’industrials o residencials a rústics. “No es tracta de requalificar-ho tot a cegues sinó de recuperar una política urbanística sostenible per a Xàtiva i els seus veïns”, ha puntualitzat Súñer.
Els Plans d’Actuació Integral de Canyoles, Albaida, “Projecte Taronja”, i el PRI entre muralles es van declarar caducats, després d’anys inactius, a partir d’un proposta presentada per Cristina Súñer el 2011.
En la reunió amb els propietaris Súñer els ha comunicat que es tracta d’una prioritat per a ella aconseguir una solució per a estos terrenys i per als seus propietaris. “Ja fa massa temps -ha afegit- que estan pagant les conseqüències d’un govern especulador”.