El sector cultural ocupa a més 690.000 persones i és un 3,2% del PIB del nostre estat.

El Col·lectiu Compromís per Xàtiva demana que en el procés de reconstrucció de l’economia que s’haurà d’abordar a la nostra ciutat per superar la crisi COVID19 el sector cultural reba el tractament que li correspon.

La nostra ciutat és un referent cultural al País Valencià i hem d’aprofitar aquest potencial per generar riquesa i ocupació. Trobem que la política que s’ha desenvolupat a la ciutat els darrers cinc anys liderada per Roger Cerdà ha sigut poc ambiciosa. Ens hem limitat a seguir l’estratègia de l’època d’Alfonso Rus, amb actuacions de política-aparador a la que es munten grans espectacles però s’ajuda molt poc a consolidar una indústria cultural que genere riquesa i ocupació de qualitat a Xàtiva. Darrere de cada acte cultural hi ha molts professionals que haurien de ser atrets a la nostra ciutat per a que la triaren com a base d’operacions. Els hem d’oferir espais adaptats a les seues necessitats als nostres polígons i, i tot, espais gratuïts o baix preus per aquells que comencen.

Les indústries culturals tenen un important component local i no es poden substituir per productes barats portats de països tercers. Hem de fomentar la instal·lació d’aquestes indústries a Xàtiva i donar suport a l’aparició de companyies de les diferents arts a la ciutat  i ajudar a consolidar les que ja hi ha. Considerem, a més a més, que la regidora Raquel Caballero no pot oblidar sectors com el dels balls tradicionals, les orquestres o el dels tallers literaris que han de ser impulsats per l’ajuntament en la seua professionalització. 

Xàtiva té un gran potencial atés que gràcies al nostre patrimoni som un magnífic escenari cultural. Hem de fer un pas més i convertir-nos en un agent cultural que genere activitat i riquesa i des de les postures conservadores de Cerdà i Caballero això no és possible. Els demanem que canvien la seua perspectiva i que facen com Castelló de la Plana, Múrcia o Cantabria que ja han bastit plans en aquest sentit. No pot ser que la notícia cultural d’aquestes setmanes siga la suspensió de les Nits al Castell i no una bateria de propostes per  a reviscolar el sector cultural local.

Estem dispostos a mostrar les nostres propostes a l’actual equip de govern i donar el nostre suport a totes aquelles d’altres que creguem que puguen ser de profit per a la nostra ciutat.