Amb una planificació adequada es baixaria el cost de l’energia i es disminuiria l’impacte de les plantes.

Xàtiva.23.02.2023. Davant la notícia del projecte de planta solar de renovables que afectarà la partida del Carraixet  trobem trist que el nostre ajuntament no haja planificat  on es poden i com es poden instal·lar les plantes de producció. D’altra banda, aquesta iniciativa privada està deixant en evidència un consistori que no ha anat més enllà de les bonificacions fiscals a les instal·lacions privades. Una transició ecològica justa requereix d’un impuls valent des del sector públic generant una planificació d’on i com poden fer-se les plantes i d’iniciatives que permeten a la ciutadania ser propietària de les energies renovables com ara les comunitats energètiques. Amb aquesta inacció el govern de Roger Cerdà està afavorint que l’oligopoli energètic continue sent propietari d’un recurs bàsic amb el que especularà i i imposarà preus que van en contra de la ciutadania.

Pel que fa al projecte del Carraixet considerem que per la seua mida, 6 hectàrees, pot encaixar en el que defenem des del nostre partit de plantes sense gran impacte; però considerem que des de l’ajuntament s’hauria de treballar per al seu trasllat a un punt on no li calga la creació d’una línia d’alta tensió que ocuparà espais públics i privats i sí generarà un fort impacte. Si l’ajuntament de Xàtiva disposara a la seua planificació urbanística dels instruments adequats, problemes com aquest no existirien atès que les plantes anirien als llocs especificats pel consistori i amb impactes mínims. A més a més, demanem a l’ajuntament que es reunisca amb el veïnat i propietaris de la zona per saber la seua opinió al respecte abans de prendre cap postura i que aquestes reunions es facen extensibles a sindicats agraris, grups ecologistes i entitats ciutadanes per garantir que es tracta d’un projecte de consens.  Josep Maria Sebastià, candidat a l’alcaldia, ha indicat que “estarem al costat del que vulga la ciutadania afectada, no ens podem permetre com a ciutat altre problema com el nucli antic on la poca atenció de l’ajuntament al veïnat ha causat que algunes famílies tinguen que abandonar les seues llars per les filtracions i pèrdues del sistema públic d’aigües”.

Com a col·lectiu ens comprometem a impulsar en la propera legislatura el desenvolupament de planificació territorial per un desplegament racional de les plantes d’energies renovables i de comunitats energètiques sobre sol municipal per fer a la ciutadania xativina propietària de la seua pròpia energia. Els nostres governs municipals a l’Alcúdia de Crespins, Montesa o la Font de la Figuera ja estan impulsant projectes en aquest sentit. En València hem creat l’empresa municipal d’energia sostenible que s’encarregarà de desplegar una transició energètica justa. El nostre candidat a l’alcaldia Josep Maria Sebastià ha declarat al respecte “Xàtiva ha de decidir si vol que la seua energia continue en mans de l’oligopoli i dels especuladors o vol prendre la iniciativa. L’actual ajuntament amb la seua despreocupació està ajudant a que res canvie en el sector energètic i continuem presoners dels interessos d’uns pocs”.